sobota 27. září 2014

Dva hruškové koláče, které vám zvednou náladu :-

Konec září to je období, kdy zrají jabloně a hrušně a je potřeba si této úrody pořádně užít!
Zde ve Francii je k dispozici široká nabídka odrůd a rozhodně je z čeho vybírat. Mojí favoritkou mezi hruškami je momentálně odrůda "Conference". Kilo je možné koupit již za  jedno euro.
Ideální je do sladkých koláčů - a hruškové koláče já prostě miluji!
Přináším vám dnes recepty na dva velice snadné, rychlé a výtečné hruškové koláče, které jsem sama vyzkoušela a otestovala na své rodině :-D.
Dlouho jsme s manželem váhali nad tím, který nám více chutnal. Nakonec zvítězil koláč první (i když jen s odřenýma ušima). Protože je slaďounký a rychlý (příprava vám zabere maximálně 20 minut + 50 min. pečení) nazvala jsem ho "Sweet and short", což na něj sedí.
Druhý koláč je jemný s rumovým nádechem... Spolu se sladkými hruškami skvělá harmonie. Umím si ho představit pod peřinou z hořko-čokoládové polevy. Hmmmm!!!

Nechte si chutnat!!!

Koláč první: Hruškový koláč  "Sweet and short"


3-5 pevných hrušek (dle velikosti)
150 g hladké mouky
100 g cukru krupice
2 vejce (pokud jsou malá, tak tři)
100 ml mléka
3 lžíce. lžíce oleje
2 kávové lžičky prášku do pečiva
máslo a mouku na vymazání formy
sůl
Poleva:
80 g másla
1 vejce
3 lžíce lžíce moučkového cukru

Příprava:
 - Troubu předehřejeme na 180°C (plyn 6)
 - V míse ušleháme vejce, cukr a špetku soli.
 - Mouku smícháme s práškem do pečiva.
 - K vaječné směsi přidáme postupně olej, mléko a mouku a dobře promícháme.
 - Do vymazané a vysypané formy (průměr 24 cm) nalijeme polovinu těsta. Na těsto rozložíme plátky hrušky a zalijeme zbylým těstem.
 - Pečeme asi 30 min.
 - Mezitím si připravíme polevu: Ušleháme vejce s cukrem. Rozpustíme máslo a zašleháme ho do vaječné směsi.
 - Po třiceti minutách pečení koláče ho polijeme polevou a pečeme ještě dalších zhruba 20 min.

TIP:
 - Po zalití polevou je možné povrch koláče posypat plátky mandlí.



Koláč druhý: Hruškový koláč s jogurtem a kapkou rumu :-)


1 hrnek jogurtu
2 hrnky hladké mouka
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku slunečnicového oleje
1 sáček prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
1 polévková lžíce rumu
3 hrušky oloupané a nakrájené na kostky
3 vejce

Příprava:
 - Všechny ingredience smícháme v misce. Do těsta zamícháme nakrájené hrušky.
 - Nalijeme do formy a pečeme asi 45 min.




Žádné komentáře:

Okomentovat